Posts

Showing posts from March, 2015

GIVEAWAY 2015

Image

meh rapat...kita belajar warna warna logo

Image
Bissmillahirrahmanirrahim... hari ni umoie   umie hehehe typo plak 
nak share berkenaan LOGO 
korang niaga dah ada logo ke???

hai tak kan guna gambar google jer..

nak buat logo kena tahu pemilihan warna yang sesuai tau...

Aikkk nak buat LOGO pun kena pilih warna ke???..
Ye benar sekali warna memainkan peranan yang
penting. Warna merupakan elamen yang
penting kerana warna bakal mempengaruhi
minda separa sedar mereka yang lihatnya.

Warna perniagaan adalah adalah satu topik
yang wajar diberikan perhatian serius oleh
para usahawan. Peranan penting warna
dalam perniagaan tidak dapat dinafikan.

Ini kerana, rata-rata perniagaan yang
terkenal mempunyai identiti warna
tersendiri. Malah, salah satu cara kita
mengingati sesebuah perniagaan melalui
warna mereka.

Satu bukti mudah untuk menunjukkan warna
adalah salah satu faktor menarik minat
pembeli adalah, kita sendiri mempunyai
warna kegemaran tersendiri. Terkadang,
kita juga mudah tertarik dengan satu-satu
warna mengikut situasi dan keadaan yang


sedang ki…

logo ada berapa jenis agaknya?

Image
assalammualaikum..
salam sejahtera semua sahabat umie guelis..
hari ni umie nak share tentang LOGO...korang tau tak logo yang kita nampak pada hari ini ada ketogorinya tersendiri...

dalam pemilihan LOGO sahabat semua perlu ambil tahu jenis logo bagaimana yang sahabat semua perlukan untuk perniagaan kalian..

 ada 7 jenis LOGO yang umie jumpa..dan gambar ini semua pinjaman dari Jimatprinting hehehehe...

1※ WORDMARK DESIGN

Logo yang terdiri daripada nama syarikat yang
di cipta secara stylize.
Contoh syarikat yang berdesign logo seperti ini


2- LETTER MARK DESIGN
ni yang umie perhatikan 2hingga 3 huruf di gabungkan menjadi logo dan setiap huruf mewakili makna tertentu.



3-WEB LOGO DESIGN

Biasanya terdiri daripada nama syarikat, warna yang
asas vibrant seperti merah, kuning, biru dan hijau,
huruf yang bold, berbentuk sedikit 3D,
ada peralihan warna dan bayangan.




4-PICTORIAL MARK DESIGN

Logo ini memakai bentuk nyata atau gambar ikonik
untuk melambangkan syarikat mereka.

Contoh syarikat yang berdesign logo…

penting ke logo ek?

Image
Logo merupakan imej atau simbolik tanda yang mempamerkan syarikat kepada bakal pelanggan.

Setiap design Logo haruslah mempunyai ciri tersendiri dan ia akan mewujudkan tanggapan pertama yang positif agar mudah lekat di ingatan.

Logo bertindak sebagai komunikasi secara profesional. Demikian design logo haruslah berketerampilan tidak terlalu serabut dan jelas.

Warna juga memainkan peranan penting dalam proses menghasilkan design sesuatu LOGO.
Setiap logo mempunyai maksud tersirat. Lihat sebagai contoh logo Amazon di bawah.
Apa yang terlintas di benak fikiran korang ek.,
smile emoticon
Anda mungkin tertanya-tanya sebab apa terdapat anak panah dalam logo Amazon yang menghala dari abjad 'A' ke 'Z'.
Sebab sebenar bagi kehadiran anak panah tersebut adalah untuk menunjukkan bahawa semua benda yang dijual dari 'A' ke 'Z' ada di Amazon.



Selain itu, anak panah tersebut juga boleh mewakili satu senyuman.






Begitu juga dengan KFC tentu pernah makan kan..sebut KFC minda dah…

ni koleksi tempahan umie

Image
eh anak korang suka tak transformers? umie ada 2 hero.. keduanya suka transformers...
alhamdulillah rezeki mereka ..umie walaupun tak bekerja..namun umie ada kebolehan mencetak baju.. sambil cetak untuk sendiri pakai.. umie ada juga offer kepada kawan kawan.. mana tahu mereka pun cari baju transformers...
ye lah kan kat kedai biasanya pilihan watak terhad.. cetak sendiri ni..kita bole pilih gambar yang anak anak suka...betul tak.. tambahan anak umie suka tulis nama.. bagi mereka itu penghargaan yang luar biasa...
eh asyik cerita anak umie je kan..hahahaha dah mak gitulah..
cer tengok transformers kat bawaj ni.. ni dari kawan umie.. namnya Linda..Linda ni tinggal di Mempaga.. korang tau ke mempaga kat mana? haaa cer google..
linda tempah ni khas untuk anak bujangnya... tertanya juga bila baju sampai... tak leh nak yakin sangat mereka suka sampailah mereka sendiri khabarkan..
melompat umie hahahaha...selalu dengar anak je cakap suka.. ni anak linda pun suka...
eh anak sahabat umie gue…