logo ada berapa jenis agaknya?

assalammualaikum..
salam sejahtera semua sahabat umie guelis..
hari ni umie nak share tentang LOGO...korang tau tak logo yang kita nampak pada hari ini ada ketogorinya tersendiri...

dalam pemilihan LOGO sahabat semua perlu ambil tahu jenis logo bagaimana yang sahabat semua perlukan untuk perniagaan kalian..

 ada 7 jenis LOGO yang umie jumpa..dan gambar ini semua pinjaman dari Jimatprinting hehehehe...

1※ WORDMARK DESIGN

Logo yang terdiri daripada nama syarikat yang
di cipta secara stylize.
Contoh syarikat yang berdesign logo seperti ini


2- LETTER MARK DESIGN

ni yang umie perhatikan 2hingga 3 huruf di gabungkan menjadi logo dan setiap huruf mewakili makna tertentu.



3-WEB LOGO DESIGN

Biasanya terdiri daripada nama syarikat, warna yang
asas vibrant seperti merah, kuning, biru dan hijau,
huruf yang bold, berbentuk sedikit 3D,
ada peralihan warna dan bayangan.




4-PICTORIAL MARK DESIGN

Logo ini memakai bentuk nyata atau gambar ikonik
untuk melambangkan syarikat mereka.

Contoh syarikat yang berdesign logo seperti ini



5-ABSTRACT MARK DESIGN


Logo ini memakai bentuk atau simbol abstrak untuk
menyatakan idea atau sifat syarikat.
Contoh syarikat yang berdesign logo seperti ini




6-EMBLEM LOGO DESIGN
Design yang memberi tumpuan pada logo suatu syarikat.

Contoh syarikat yang berdesign logo




7-CHARACTER LOGO DESIGN
haa ni contoh yang umie ada..ni pun pinjam gambar orang... reka bentuk yang menggambarkan watak maskot sebuah syarikat.

Contoh syarikat yang berdesign logo



ps: (gambar ni umie pinjam jimatprinting punya heheheh)
alhamdulillah..sekarang dah tahu jenis logo lebih
mudah kalian menentukan bagaimana rupa bentuk
logo syarikat atau organisasi kalian.

Comments

Popular posts from this blog

JENIS- JENIS MATERIAL UNTUK T-SHIRT

BAJU PRINTING SERENDAH RM 12 (2014)