penting ke logo ek?

contoh

Logo merupakan imej atau simbolik tanda yang mempamerkan syarikat kepada bakal pelanggan.

Setiap design Logo haruslah mempunyai ciri tersendiri dan ia akan mewujudkan tanggapan pertama yang positif agar mudah lekat di ingatan.

Logo bertindak sebagai komunikasi secara profesional. Demikian design logo haruslah berketerampilan tidak terlalu serabut dan jelas.

Warna juga memainkan peranan penting dalam proses menghasilkan design sesuatu LOGO.
Setiap logo mempunyai maksud tersirat. Lihat sebagai contoh logo Amazon di bawah.
Apa yang terlintas di benak fikiran korang ek.,
smile emoticon
Anda mungkin tertanya-tanya sebab apa terdapat anak panah dalam logo Amazon yang menghala dari abjad 'A' ke 'Z'.
Sebab sebenar bagi kehadiran anak panah tersebut adalah untuk menunjukkan bahawa semua benda yang dijual dari 'A' ke 'Z' ada di Amazon.



Selain itu, anak panah tersebut juga boleh mewakili satu senyuman.






Begitu juga dengan KFC tentu pernah makan kan..sebut KFC minda dah terbayang keranggupan ayam gorengnya dan rempah yang menawan deria rasa tuh dia feeling je menulis..terasa seperti keypad ni ayam goreng je..
berbalik kepada Pentingnya logo....Kentucky Fried Chicken atau yang biasa disebut KFC adalah suatu brand makanan segera yang terkenal di dunia.

Restoran makanan segera yang ditubuhkan oleh Colonel Harland Sanders pada 1952 yang beribu pejabat di Louisville, Kentucky telah menjadi anak syarikat yang sepenuhnya dimiliki oleh Yum! Tanda, Inc sejak tahun 2002 ini mempunyai 18,000 outlet di sekitar 120 negara di seluruh dunia. Dengan pendapatan lima belas bilion dolar Amerika pada tahun 2011, KFC menggaji lebih daripada 190,000 pekerja di seluruh dunia.

ps: adoi tetiba perut bunyik kruk krak kruk krak...

Cuba kita perhatikan logo KFC dari tahun 1952 hingga kini terdapat beberapa perubahan..
Mencipta logo bukanlah sesuatu pekara yang mudah
Setiap logo terdapat makna tersirat dan logo hendaklah mudah hinggap di ingatan.
Benarkan..perhatikan perubahan logo berlaku pada setiap keluaran dan yang akhir kekal hingga kini..

Pada awalnya gambar Colonel kelihatan agak garang kemudian perubahan dari kedudukan tanda mesra berubah menjadi sedikit mesra. Senyuman pada gambar si Tua menampakan bahawa Colonel menghasilkan ayam rahsianya itu dengan penuh rasa...hahaha memang terbau lah ayam kepci ni kan...
Tidak dinafikan ayam dari keluaran KFC sangat unik,,


ehh tengok logo KFC ni teringin pulak tekak ni...
sapa nak belanja umie...'

jom pi kfc
ps: tak pepasal je..cik abie kena belanja den hahahaha

Comments

Popular posts from this blog

JENIS- JENIS MATERIAL UNTUK T-SHIRT

TUALA a.k.a TOWEL